Oorzaak macula degeneratie ontdekt
(Bron: gezondheidsnet.nl)
Een team van internationale onderzoekers heeft een enzym ontdekt dat ten grondslag ligt aan de oogziekte macula degeneratie. Dit is een goede ontwikkeling, want nu kan er mogelijk een geneesmiddel worden ontwikkeld.
Het enzym, DICER1, stopt met functioneren, waarna macula degeneratie inzet. Normaal gesproken worden kleine stukjes genetisch materiaal door dit enzym afgebroken, maar zodra het enzym hiermee stopt, raakt het oog langzaamaan vergiftigd en tast dit het netvlies aan. Hierdoor gaat het zicht achteruit.Naar schatting komt de oogziekte macula degeneratie voor bij 2,3 procent van de 65-plussers. Hoe het kan dat het enzym DICER1 opeens stopt met functioneren is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat roken, een hoge bloeddruk en erfelijkheid een rol spelen.
Staar: Wazig beeld, dubbel zien, doffe kleuren…
Staar zorgt voor vertroebeling van het zicht. Zelfs een bril biedt dan geen uitkomst meer. Daarom ondergaan in Nederland ieder jaar 140.000 mensen een staaroperatie. Toch is er rond dit onderwerp nog een hoop onduidelijkheid, want wanneer is het nodig om zo’n ingreep te ondergaan? En is het dragen van een bril na de operatie nog steeds noodzakelijk?
Achter de pupil zit een doorzichtige lens die helder moet zijn om goed te kunnen zien. De lens wordt stugger en harder naarmate we ouder worden, ook kunnen de eiwitten in de lens samenklonteren waardoor we een vertroebeld beeld krijgen. Meestal ligt het dus aan de veroudering, maar staar kan ook aangeboren of het gevolg van een ziekte zijn.
Wat is ervan te merken?
Hoe groter de vertroebeling is, hoe meer staar merkbaar is. Als staar alleen aan de randen van de lens zit, zal de last nog meevallen. Als de troebele plek in het midden zit, kunnen er klachten ontstaan, zoals dubbel of wazig zien. Ook kunnen kleuren doffer overkomen. Als een sterkere bril ineens noodzakelijk, kan dat komen door staar. Zeventig procent van alle Nederlanders die jaarlijks aan staar worden geholpen zijn boven de zeventig jaar oud en het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Staar ontwikkelt zich heel langzaam. Daardoor is er in het begin weinig van te merken. Pas later, als een groter deel van de ooglens is aangetast, gaat het gezichtsvermogen achteruit. Staar kan worden ontdekt door een opticien, maar die kan het niet behandelen. Daarvoor is een oogarts nodig.
Staar en het dagelijks leven
Tijdens het autorijden kan de last van staar groter worden. Koplampen van tegenliggers werken dan namelijk verblindend. Vooral in het donker is dat dus lastig. Of autorijden nog kan, wordt bepaald aan de hand van een gezichtsveldonderzoek. De optometrist of oogarts kan deze test uitvoeren.
In het dagelijks leven zijn er meer dingen die de kans op staar enigszins kunnen vergroten, zoals langdurige blootstelling aan fel zonlicht. Het is daarom verstandig een zonnebril te dragen. Ook door gezond te eten, niet te roken en niet teveel te drinken kun je de kans op staar verminderen.
Genezing van staar
Er zijn geen medicijnen tegen staar. De enige manier om ervan af te komen, is een operatie waarbij de troebele lens wordt vervangen door een heldere kunstlens. Een operatie is niet direct noodzakelijk. Het is namelijk niet zo dat door er eerder bij te zijn het resultaat ook beter is. Wel is het zo dat bij vroegere ingrepen de kans op complicaties kleiner is.
Bij een operatie worden de ogen niet tegelijk behandeld. Tussen beide ogen zit minimaal vier weken. Zo kan het ene oog volledig herstellen en kan de oogarts bepalen hoe sterk de lens in het tweede oog moet zijn. Het onbehandeld laten van staar kan dat leiden tot blindheid.
De operatie
Voor de operatie wordt berekend hoe sterk de kunstlens moet zijn om het beste resultaat te krijgen. De ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, maar onder algehele narcose is ook mogelijk. Bij een operatie maakt de arts een sneetje in het oog. Met speciale apparatuur verpulvert hij de troebele lens en wordt die weggezogen. Daarna plaatst hij de kunstlens in het oog. Het sneetje is zeer klein, daardoor is een hechting niet nodig. Een ingreep duurt ook niet lang, 20 tot 30 minuten.
De bedoeling is ook dat na de operatie geen bril meer nodig is, maar een kunstlens kan zich niet aanpassen aan afstand. Het kan dus zijn dat het zicht in de verte scherp is, maar dat een leesbril nodig is. Het kan ook voorkomen dat het omgekeerde het geval is.
Complicaties
Bij een staaroperatie treden bijna nooit complicaties op, omdat het een veilige ingreep is. Doen er zich toch complicaties voor dan zijn die meestal goed te verhelpen en leveren ze geen blijvende problemen op.
Na de operatie
De oogarts schrijft oogdruppels voor die drie weken moeten worden gebruikt. Daarmee wordt de kans op infecties verminderd. Omdat het wondje in het oog moet genezen, wordt ook geadviseerd om rustig aan te doen in de eerste week. Geen zware arbeid of sport dus. Overdag is een bril nog nodig, ’s nachts een beschermend oogkapje. Het kan enkele uren of dagen duren voordat het zicht weer normaal is. Als het langer duurt, moet de oogarts worden ingeschakeld.
Zes weken na de operatie is er weer een betrouwbare oogmeting te doen, in het meest positieve geval worden de ogen op nul gezet.
Met een gewezen min sterkte zult u merken dat u een leesbril nodig heeft.
In andere gevallen is het verstandig om de sterkte niet op nul te zetten, u zal dan nog steeds een bril nodig hebben maar dan wel met helder beeld.
Vergeet niet om iemand te regelen die kan rijden op de dag dat je je operatie hebt, want doordat het geopereerde oog is afgeplakt, kan afstand en diepte moeilijker worden inschatten. Autorijden mag dan ook niet.
___
Draadje of een vlokje zien.
Veel mensen schrikken als ze in het beeld drijvende draadjes of vlokjes zien.
Geen paniek,
Staar naar een oppervlak waarbij u het draadje of vlokje goed kunt zien.
Beweeg uw oog niet, concentreer u op het draadje/vlokje.
Drijft deze af dan is het een vervuiling in het oogvocht, en is er niets aan de hand.
Blijft het draadje/vlokje op de zelfde plaats zitten neem dan contact met ons op.